Referensobjekt
Bostadshus, kv. Hälsobrunnen, LundBeställare Lars och Lotta Nord, arkitekt Lotta Nordén, Lund Lotta Nordén tilldelades Lunds stadsbyggnadspris 2008 för huset. Ytterväggarna är byggda som kanalmur tegel med isolering av mineralull i kanalen. Fasadmurens insida mot isoleringen är slammad. Sockelputsen luivar med utsida tegel. Isolering i mark av lös lättklinker under betongplatta på mark. Över fönster ligger synliga balkar av varmförzinkade vinkeljärn. Skarpt skurna möten mellan tak och vägg, oputsat tegel invändigt. Fogbruk utdraget på teglet.
Bostadshus, SkepparkrokenBeställare Fredrik och Sofia Langéen, arkitekt Pål Dunér, Vattentornet Arkitektkontor, Eksjö, murare Mats Sandström, Murverk AB, Lund Huset är byggt med ytterväggar av kanalmurad tegel. Väggarna är totalt 560 mm djupa, varav 270 mm utgörs av ett isoleringslager av lättklinkerkulor. Källarväggarna har murats med leca storblock, som ligger på lågkant. Bjälklag och tak byggs upp med kraftiga träkonstruktioner. Mycket energi har lagt på genomarbetade detaljer.
Tegelbalkarna har dragits ut något jämfört med övrigt tegelliv.
Invändiga väggytor utgörs av säckskurat tegelmurverk. Fönstersmygarna är snedställda för ökat ljusinsläpp . Bostadshus, kv SvolderKv. Svolder 37 Beställare Thomas och Klara Pålsson Kv. Svolder 38 Beställare Åsa och Björn Lundquist Arkitekt Svante Lundquist, byggare Lundquist och Andersson, arkitekt och byggare De båda husen är uppförd med samma principiella byggnadsteknik: Ytterväggar av 365 homogena tegelblock (Porotherm) som slätputsats in- och utvändigt, inre bärningslinje pelar-balk av stål, innerväggar i bottenplan av 115 putsade tegelblock, mellanbjälklag av synliga träbjälkar, 23 råspont, 30 mineralullsboard, trägolv, takbjälklag av synliga horisontella träbjälkar, 23 råspont, isolerin med uppbyggnad av fall, papptäckning. Slätputsade tegelytor, synliga golvbjälkar, råspont, putsade smygar fram fönsterkarmar, där fogning utförts med bruk, synliga järnbalkar utan brandskyddsfärg. För att klara brandskyddet har vi dimensionerat stålprofilerna, med brandkonsulten FSD:s hjälp, så att dom klarar dde krav som gäller för enbostadshus.
Bostadshus, BarsebäckshamnBeställare Johanna och Christian Brandt, arkitekt Johanna Brandt, murare Mats Sandström, Murverk AB, Lund Ytterväggar: Kanalmur tegel med isolering av mineralull, invändigt säckskurad Innerväggar i bottenplan: 1/2 stens tegel, säckskurat Inre och yttre mur har murats ihop med bindare i förband i smygarna, platsmurade valv över öppningar, utskjutande sockel. Sockel: Murverk av leca Mellanbjälklag underifrån: råspont, golvbjälkar, mineralull, trägolv. Tak: Pannplåt, underlagspapp, råspont, luftning, takåsar, isolering, ångbroms, råspont. Mellanbjälklaget bärs av stålbalkar som exponeras i rummet. Balkarna har dimensionerats så att dom klarar aktuellt brandkrav utan brandskyddsmålning, som grund för dimensioneringen ligger beräkning som gjorts av Fire Safety Design. Taket bärs av nockbalkar (limträ) som exponeras nedåt i rummet.
Trädpromenad, Fulltofta, HörbyBeställare Hörby kommun i samarbete med Träriket, arkitekt Gunilla Svensson Arkitektkontor Vi har projekterat ett trädhus i Fulltofta naturcentrum utanför Hörby. Ansvarig konstruktör var min tidigare medarbetare Johan Jönsson. En naturpromenad, tillgänglig för handikappade, ska gå ut över en ravin där det byggs konstruktioner, plattformar, tak, trädkonstruktioner, platser för rekreation och publika tillställningar. I detta projekt fick vi tillfälle att arbeta med träets materialitet och fina hantverksbaserade lösningar.
Nybyggnad, bostadshus VeberödBostadshus, Veberöd Beställare: Andreas och Vibeke Hyltén- Cavallius Arkitekt: Marco Pustera Byggare: MW-Bygg Huset är byggt med ytterväggar av porotherm tegelmurblock, mineralull och fasadtegel (blådämpat), gjutna betongvalv och takkonstruktion av trä. Särkilt stimulerande med projektet var att beställaren (Andreas) medverkade i stor omfattning i projekteringen. Andreas hade i stor omfattning tillgodogjort sig innehållet i Moderna tegeldetaljer, och hög materialnärvaro/materialitet var en viktig målsättning i projektet.
Tegel med utdraget fogbrukI samband med den planerade ombyggnaden av Landsarkivets tillbyggnad i Lund (jag tycker egentligen att det finns bättre alternativ än ombyggnad till studentbostäder för denna kronjuvel bland modernistiska efterkrigsbyggnader i Lund, men har valt att ändå delta som tegelexpert i förprojekteringen) har en provmur uppförts för att testa teknik för att infoga fönster i fasaderna. Man har därvid murat med återbrukat helsingborgstegel, murbruk och hantverk som valts för att ge samma resultat som den befintliga byggnaden.
Jag har gjort en beskrivning med illustrerande bilder av hantverkstekniken för att mura med utdraget fogbruk. Hantverksteknik för utdraget fogbruk har sedan tillämpats på ett hus:
Eget fritidshus, UgglarpMin sambo Britta och jag har byggt ett fritidshus i Ugglarp, vid Hallandskusten. Vi har båda arbetat intensivt med att först projektera (A- och K-ritningar), sedan riva det hus som fanns på tomten innan och därefter bygga upp det nya huset, med skickliga hantverkares hjälp. Vi har byggt huset på den gamla grunden, som Brittas pappa byggde med egen handkraft 1969. Grundläggning: Grundmurar av betonghålsten/leca på längsgående betongsulor, platta på mark på isolering av cellplast, lecablock punktvis i isolerskiktet under murade innerväggar Golvbeläggning: Återbrukat tegel, som sågats i 20 mm tjocka skivor Ytterväggar: 365 tegelmurblock med isolering av stenullstavar i hålkanalerna, ca 15 mm mineralisk tjockputs som armerats med varmförzinkat putsnät, såväl invändigt som utvändigt. Putsuppbyggnad: Heltäckande tunngrundning, utstockning (ca 12 mm) B-bruk, ytputs 2-3 mm C-bruk. Ytputsen har kvastats utvändigt och filtats invändigt. Tak: Papptäckning, underlagspapp, råspont, 45 luftningsreglar vinkelrätt takåsarna, 25 luftningsläkt parallellellt takåsarna, vindduk, limträbalkar, ångbroms, 45 reglar, 13 finsågad panel Murkrön: Tegelpannor satta i bruk på murblockskrönet
Gavel, fasad mot väster
Fasad mot norr
Gaveldetalj, fasad mot väster
Fast fönster i vardagsrummet. Fönstrets stomme består av en varmförzinkad stålram, som satts mot teglets utsida och putsats in
Invändig tegelvägg. Teglet har beskickats med uppslammad kaolinlera innan bränningen murning med hydrauliskt kalkbruk. Vitlaserad takpanel möter väggar utan list.
Fritidshuset har kompletterats med en mindre träbyggnad. Galvade vinkeljärn runt fönster/dörrar och vid hörn, galvade plåtarbeten. Liggande panel, målad med "svart rödfärg". Fasta fönster satta utanpå väggstommen, delvis dolda av panelen
Golvbeläggning av betongplattor går ut i smygen mot fast fönster.
Gäststuga/arbetsrum i trähusdelen
Fasta fönster har satts i ram av galvat stål
Träfönster har lackats med båtlack Bostadshus LerbergetEnbostadshus, Lerberget Byggherre: Fleming Hermann med familj Ytterväggar: 15 invändig puts, 365 tegelmurblock, 20 luftspalt, 108 fasadtegel Betongplatta på mark med längsgående betongsulor, grundmur av murad leca, platta på mark Mellanbjälklag av platsgjuten betong Takkonstruktion av trä Lutande vägg, 11 grader Ark: JakobssonPusterla Arkitekter
Förhallstak Ö kyrkogårdenJag har haft det spännande uppdraget att medverka som konstruktör vid återuppbyggnaden av de två förhallstaken vid S:t knuts och S:t Gertruds kapell på Östra kyrkogården i Malmö. Sigurd Lewerenz var verksam vid kyrkogården under en mycket lång period, det måste ha varit ca 40 år. De två taken, som utgör en helhet tillsammans med kapellen, hade varit nedmonterade bortåt 20 år när de byggdes upp igen. Arkitekt vid återuppbyggnaden: Johan Celsing Arkitekter Vid ombyggnad av ett kapelltak återfanns en stomskiss på en av takbalkarna; förmodligen gjord av Lewerenz, som ligger begravd strax framför ett av kapellen.
Detalj från förhallstaket
Historiska museet LundNär man byggde om Historisk Museet 2013 skulle man riva en vägg i översta planet, längsgående under nocken. Eftersom det var en kloasongvägg (dvs vägg med stomme av snedställda brädor, vass och kalkputs hade man förutsatt att det inte var bärande. När man inlett rivningsarbetet blev jag kallad dit, som byggkonstruktör, eftersom man hade stött på några vertikala järnstag i väggen. Några var faktiskt redan avsågade. Tillsammans med byggaren bestämdes att dom skulle riva försiktigt i ovankant vägg. Då avtecknade sig en ca 1200 mm hög fackverksbalk med dubbla L-järn 150x150, med bortåt 12 m spännvidd. Från denna var dragen vertikala stag av järn för att bära det underliggande betongbjälklaget. Baken var förstås även bärande för takstolen. Museet fick ändra sina aombyggnadsplaner. Balken har nu tagits fram och brandskyddsmålats. Den utgör ett intressant inslag i Historiska Museets medelhavssal, och bär vittnesmål om byggmetoder med stål vid ombyggnader i befintliga hus i början av 1900-talet.
Bostadshus BaskemöllaHuset är utfört med ytterväggar av kanalmur tegel, dvs fasadmur och bakmur av 108 mm tegel. I spalten mellan dessa finns luftspalt och isolering av mineralull). Fasadmurens insida är slammad, för att eliminera risken för regngenomslag. Innerväggar i bottenplan är murade med 108 mm tegel. Invändiga tegelytor är säckskurade, vilket gör att fogarna och formen av en del tegelstenar avtecknar sig. Understa delen av takstolarna utgörs av synliga dragstag. Arkitekt: Max Holst Byggherre: Gunilla och Anders Hallberg
Bostadshus, VitemöllaBostadshus/fritidshus i Vitemölla, kanalmurade ytterväggar med säckskurad bakmur, isolering av perlit Byggherre: Niklas och Gunvor Martinsson Arkitekt: Lars och Gunilla Svensson
Fritidshus/atelje, SödersvikFritidshus/ateljé, Södersvik. Husets stomme utgörs av träramar, liknande normala ramar i logar, varannanvertikalbärande och stomstabiliserande, varannan enbart vertikalbärande. Mellan dessa står stora portar som kan slås upp. Trä i alla riktningar. Byggherre: Anders Johansson med familj Arkitekt: Anders Johansson
Bostadshus RörumEnbostadshus, Rörum. Modern Skånelänga med ytterväggar av 15 kalkputs invändigt, 365 Porotherm tegelmurblock, 20 luftspalt och 108 fasadtegel. På långsidorna har väggarna avslutats med en 120x120 trästock, som målats med slamfärg. Papptäckning (listtak). Byggherre: Kerstin Leyman Hofsten Arkitekt: Ludvig Hofsten Murare: Mats Sandström, Murverk AB, Lund
Balkong, LundBalkong i flerbostadshus, Lund, med synlig stålstomme (indragen diagonalbalk) och smidesräcke Arkitekt: Mattias Hedberg, Fojab
Fritidshus, SandaFritidshus, Sanda, med trästomme uppbyggd framförallt av 4 bärningslinjer i husets längdriktning, varav 2 pelarbalk- linjer av limträä i inre del. Detaljer av stål. Byggherre: Anders och Annika Svensson Arkitekt: Anders Svensson, Caselab, Lund
Detaljerna har studerats, ritats och utförts noggrannt
Bostadshus, DalbyBostadshus, Dalby, med kanalmurade ytterväggar, säckskurad insida och isolering av perlit Arkitekt: Lotta Nordén; LOtta Nordén Arkitektkontor och Lars Berlin, A-.Plan Arkitekter
Perlit är en vulkanisk aska/sand som hettas upp, varvid kemsikt bunder vatten förångas. Resultatet blir ett poröst material med relatvit god värmeisolering, i granulatform, som hälls ned i kanalen mellan fasadmur och bakmur. S:t Pauli Kyrka, Malmö, renovering av murverkIn- och utvändig restaurering av murverkskonstruktioner i valv och fasader Beställare: Svenska Kyrkan
Kraftig sprickbildning i valvöverbyggnader åtgärdades efter uppstämpning.
och sprickbildning som medfört att överlapp mellan tegel i olika skift saknades. Efter uppstämpning slogs ekkilar in mellan tegel i valvringen för att stabilisera murverket.
Orangeri, Löberöd Slott, renovering/ombyggnadRenovering av Orangeri, Löberöd Slott Byggherre: Löberöd Slott AB Arkitekt: Lena Rosén
Bostadshus, T HällestadBostadshus och häststall, Torna Hällestad, ytterväggar med puts, Porotherm tegelmurblock, luftspalt och fasadtegel. Takbeläggning av tegelplattor, burspråk i två plan med glas- och kopparfasad. Byggherre: Joakim och Cecilia Bornhage Arkitekt: Marco Pusterla, JakobssonPusterla Arkitekter
Fritidshus/komplementhus, Norra BjörstorpKomplementhus till fritidshus (korsvirke), med pentry och gäststuga. Mittdelen av huset är utformat som en nutida variant av vagnslider, istället för att komma fram med dragdjur och vagn blir det ett rum för samvaro med öppningsmöjlighet Trästomme med panel Byggherre: Anna Rodhe och Jan Degerfält Arkitekt: Svante Lundquist
stående träpanel, gedigen sockel av putsad leca
Portar på båda sidor ger möjlighet till varierad användning, kan användas till att upplösa gränsen mellan inne och ute
Bostadshus VikBostadshus, Vik, ytterväggar av 365 mm Pototherm tegelmurblock, som putsats in- och utvändigt. Arkitekter: Kjell Adamsson och Paul Eriksson
Kulturen, MåketorpsbodenRenovering av Måketorpsboden på Kulturen i Lund, strax utan för mitt kontor Beställare: Kulturen, Lund Innan taket renoverades hade ett temporärt tak satts upp. I samband med takrenoveringen sattes följare mot de timrade ytterväggarnas utsidor för att stabilisera byggnaden. Projekteringen utfördes i samråd med stadsantikvarie Henrik Borg, Kulturen/Lunds kommun
Kommentarer kan skickas till Tomas Gustavsson. Uppdaterat: 2019-01-24. |